Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Martyska2001 (2249 niezalogowanych)
1 Post

(miniameqinia)
Wiking
POZATYM wiadomo, ze Polacy to szczegolny narod ! moze 10nok/h tez Wam starczy na zycie i jakis barak prawda ?
i pozniej informacje : " przyjezdzaja tylko do norge krasc silniki z lodzi " ; " wlamuja sie do samochodow i okradaj nawet rodakow ze sprzetow budowlanych" ; " okradaja staruszki (cale szczescie sa bardziej wysportowane norweskie 80latki niz polscy 30 to latkowie !- i babcia dogonila zlodzija ", " nowe meliny alkocholowe " etc....
GRATULUJE NAPRAWDE GRATULUJE !

ite wydarzenia wogole nie wplywaja na ogolna ocene naszych rodakow !? heheh
to jest zalosne ! a do tego dorzucamy co rusz jakas bzdure np. chcemy aby nam placono 40nok/h !
odjazd !

nie dziwie sie dlaczego polacy ktorzy znaja jezyk norweski posluguja sie wylacznie nim tutaj ! chodzi o WSTYD !!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(miniameqinia)
Wiking
srednio wychodza okolo 1000nok za dzien opieki co w miesiacu daje im wynagrodzenia okolo 19000nok !( 20dni w mieiesiacu mniej wiecej ).
zgadza sie ci ktorzy placa podatek maja okolo 15000nok-16000nok na reke
i nie narzekaja , nie chodza krasc jedzenia z czerwonego krzyza i nie sprzedaja reklamowkami tego co wyniesli za darmo- dla zysku !
wiesz, norwegia jest krajem ktory daje Ci szereg swietnych rozwiazan a napewno oferuje dobre wynagrodzenia za wykonywana prace (legalnie czy nielegalnie ) !
uwazam zatem, ze jesli ktos tutaj juz jest to chce poprawic swoj byt , uwazam rowniez ze trzeba to robic z godnoscia ((NIE ZADUFANIEM ) i rozwaga ! a nie chwytac sie wszystkiego nawet za 20nok 30,40,50,nok...
WIEM, ZE MOZNA I WIEM, ZE TO MOZLIWE PRACOWAC W NORWEGII I BYC SZANOWANYM PRZEZ NORWEGOW !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
1 Post

(Fiona66)
Wiking
nie dosac, ze wypisujesz bzdury, to na koniec motasz sie w wyliczeniach

napisalas, ze dopiero ci co maja 150 i wiecej placa podatek !

a nie placenie podatku, to wg ciebie nie okradanie i nie kombinowanie ?

140 nok(bez podatku jak napisals) daje okolo 24 000 nok miesiecznie !

140 razy 175 godz

zaczynasz sie motac i obrazliwie wypowiadac sie o innych, w tym momencie najlepiej zakonczyc z toba polemike, bo na powazna osobe, to mi nie wygladasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
Magda .
(Magda12)
Początkujący
Mam synka 5 letniego w przedszkolu i place za niego 2500kr na miesiac z wyzywieniem!!!

Stac kogos na nianke za 19000 tys na miesiac, a jesli tak to ile te osoby, ktore placa zarabiaja???
Chyba sie nie rozumiemy!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
miniameqinia napisał:
POZATYM wiadomo, ze Polacy to szczegolny narod !
PIEPRZYSZ bzdury jak najęta ALBO NAĆPANA i tyle ...
Owszem można na godzinę i zarobić więcej niż tu piszesz jednak wtedy jesteś tylko i wyłącznie do dyspozycji jednego dziecka z pełna obsługą tzw.GOSPOSIA
A nie zwykła pani do pilnowania dzieci na godziny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
miniameqinia mam nadzieję, że jesteś przynajmniej lekarką, bo pamiętaj, że tobie też może się przydarzyć sytuacja w życiu, gdy będziesz potrzebowała opiekunki, mam też nadzieję, że zarząda od ciebie tych 24 tys brutto, oddasz jej wtedy tylko 1/3 może 1/4 wypłaty, ale jeśli jesteś zwykłym szarym pracownikiem, to żegnajcie pieniążki..........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
miniameqinia napisał:
srednio wychodza okolo 1000nok za dzien opieki co w miesiacu daje im wynagrodzenia okolo 19000nok !( 20dni w mieiesiacu mniej wiecej ).
zgadza sie ci ktorzy placa podatek maja okolo 15000nok-16000nok na reke
i nie narzekaja , nie chodza krasc jedzenia z czerwonego krzyza i nie sprzedaja reklamowkami tego co wyniesli za darmo- dla zysku !
wiesz, norwegia jest krajem ktory daje Ci szereg swietnych rozwiazan a napewno oferuje dobre wynagrodzenia za wykonywana prace (legalnie czy nielegalnie ) !
uwazam zatem, ze jesli ktos tutaj juz jest to chce poprawic swoj byt , uwazam rowniez ze trzeba to robic z godnoscia ((NIE ZADUFANIEM ) i rozwaga ! a nie chwytac sie wszystkiego nawet za 20nok 30,40,50,nok...
WIEM, ZE MOZNA I WIEM, ZE TO MOZLIWE PRACOWAC W NORWEGII I BYC SZANOWANYM PRZEZ NORWEGOW !

ty chyba nawet nie wiesz jakie są podatki w NO bo ja za miesiąc przy zarobku 25 tyś nok brutto mam 17.5tyś nok netto. jak można mieć 19tyś brutto i 15-16 tyś netto???
Co d o osób pracujących za 40nok/h t to trzeba sie określić czy ta osoba pracuje jako opiekunka u kogoś w domu przy jednym dziecku czy opiekuje sie nim przy okazji i ma płacone za każde z osobna?!?
Logicznym jest że nikt na starcie nie dostanie 200nok/h nie mierz ludzi swoją miarą nie każdy jest tu kilka lat i ma dużo możliwości. (kase z nav dostanie większą jak już)
Nie mieszaj osób które sobie dorabiają i uczą się dopiero języka za nawet 40nok/h (gdzie przeważnie maż/chłopak pracuje legalnie za normalna stawkę tu od dłuższego czasu) z ludźmi którzy kradną silniki od motorówek lub zajmują sie przemytem.
co do tych złodziej to powinni być oczywiście surowo karani lub wydalani stąd bo tylko wyrabiają nam kiepską reputacje.
Co do pracy nielegalnej to wiadomo że szara strefa rozwala gospodarkę kraju, ale czy dla ciebie osoba pracująca dorywczo za 60tyś nok za rok legalnie będzie pewnie gorsza od tej co zarobi dwa razy tyle ale na czarno? Mieszkasz w NO a i tak polską mentalność masz jak widać
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Z założenia, system pracy dag mamma miał na celu wzajemną pomoc. Wiadomo przecież, że Norweżki pracują zawodowo, wszystkie. Jeśli się tak zdarzyło, że z powodu braku miejsc jakieś dzieci nie mogły pójść do przedszkola, wtedy mama która akurat była na urlopie macierzyńskim lub z innych powodów pozostawała w domu dłużej ze swoim dzieckiem, brała pod opiekę jeszcze jedno lub więcej. Kwota, którą brała wachała się 2500-3000 (niektóre z nich brały tylko 18 nok za godz) w latach 2003/2005, teraz kwota ta jest rzędu 30-50 nok za godz lub 5-7 tys miesięcznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(miniameqinia)
Wiking
zapomnialam co do norm to nadal obowiaZUJA oczywscie normy minimalnej placy w norge !
norma ta minimalna zostala tylko i wylacznie zniesiona na rok i to na BUDOWLANKE a chyba nie o niej tutaj mowa ?!
pozatym norma powraca od kwietnia !!

nic dziwnego ze Norwedzy nie chcca placic Nam wiecej jezeli widza ze Polak polaka wycenia na 40nok /h ! rzeczywiscie jak mozemy od nich wymagac lepszego traktowania i lepszych zarobkow ?!
Bzdura

co do dag mammy jesli ma ochote niech zarabia 5000nok prosze bardzo ! ale dla mnie opieka na dzieckiem to bardzo odpowiedzialna funkcja i jest potraktowana wyzsza placa i wyzszymi kwalifikacjami! co do opieki p"przy okazji" to uwazam ze powina byc za free
a tak naprawde to po prostu uznajmy ze dag mama to pomoc a opiekunka to "zawod" i dlatego opiekunka zarabia przewaznie wiecej ale ma te pieniadze tez przewaznie opodatkowane

co do opiekunek 20000nok to jest standard

a co do legalnej nielegalnej pracy - uwazam ze warto pracowac na swoja emeryture ! zatem polecam legal! a ze osoby niektore pracuja na czarno to juz ich wybor i zysk bo maja wiecej o 36%
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok